Μαραθώνιος Ναυπλίου

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

Τα ευτράπελα της εκλογικής διαδικασίας.

 «Αόρατες» εφορευτικές επιτροπές, γκάφες, εντάσεις. Τα ευτράπελα δεν λείπουν ποτέ από μία εκλογική μάχη δίνοντας άλλο τόνο στη διαδικασία ανάδειξης των εκπροσώπων των ψηφοφόρων στην ελληνική Βουλή. Οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου είχαν ουκ ολίγα απρόοπτα.

Τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής σε εκλογικό κέντρο των Τρικάλων βρέθηκαν προ εκπλήξεως, αφού μία ηλικιωμένη έριξε στην κάλπη... εξετάσεις ούρων. Μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από την γυναίκα, ο γιος της που την συνόδευσε της ζήτησε να του δώσει τις εξετάσεις που είχε στην τσέπη της και εκείνη του έδωσε το σταυρωμένο ψηφοδέλτιο που της είχε δώσει.

Στο Δημοτικό Σχολείο Δρακότρυπας του δήμου Μουζακίου στην Καρδίτσα εμφανίστηκε... νεόνυμφη. Φόρεσε το νυφικό της, συνάντησε τον γαμπρό στην εκκλησία και μετά τον γάμο και το γλέντι, πήγε στο εκλογικό κέντρο όπου ψήφιζε και άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα. Φυσικά, δέχτηκε χειροκροτήματα και ευχές.

Στη Νίκαια της Αττικής, υπήρξε «σχολείο-φάντασμα». Υπήρχαν 712 εγγεγραμμένοι, αλλά μέχρι τις 13:00 δεν είχει προσέλθει ούτε ένας. Η δικαστική αντιπρόσωπος του εκλογικού τμήματος δήλωσε το 65% των εγγεγραμμένων πρέπει να έχουν φύγει από τη ζωή, καθώς «οι ημερομηνίες γέννησης που αναγράφονταν είναι για παράδειγμα του 1900 και του 1903». 

Ελικόπτερο Super Puma χρειάστηκε να επιστρατευθεί στα Χανιά, για να μεταφερθεί η δικαστική αντιπρόσωπος στην Αγία Ρουμέλη. Το εκλογικό τμήμα άνοιξε με καθυστέρηση μίας ώρας. 

Την ίδια ώρα, σε εκλογικό κέντρο της Αργολίδας οι πολίτες ρίχνουν την ψήφο τους σε κάλπη των δημοτικών και κοινοτικών εκλογών του… 2006!

Φυσικά, δεν έλειψαν τα απρόοπτα και τα προηγούμενα χρόνια. Στις κάλπες του Ιουνίου του2012, στον Λαγανά της Ζακύνθου ένας νεαρός πήγε σε εκλογικό τμήμα με κυνηγετικό όπλο. Δεν μπήκε στο εσωτερικό, αλλά πυροβόλησε δύο φορές στον αέρα και εξαφανίστηκε. ΣτηΘεσσαλονίκη, ένας 58χρονος και ο 28χρονος γιος του διαπληκτίστηκαν με τη δικαστική αντιπρόσωπο, επειδή ήθελαν να μπουν στο ίδιο παραβάν. Τελικά προκάλεσαν φθορές στην κάλπη, με αποτέλεσμα να αντικατασταθεί και οι ίδιοι να αποχωρήσουν.

Το «μενού» των απροόπτων είχε όμως και εισβολή και κάψιμο κάλπης. Ομάδα κουκουλοφόρων εισέβαλε σε εκλογικό τμήμα των Εξαρχείων και έκανε στάχτη την κάλπη, με αποτέλεσμα, οι 539 ψηφοφόροι να ξαναψηφίσουν μία εβδομάδα μετά. 

Ψηφοφόροι στις Σέρρες βρήκαν ψηφοδέλτια του νομού Θεσπρωτίας (!), εξαιτίας λάθους του τυπογραφείου, ενώ στο Αγρίνιο, ένας μεθυσμένος άνδρας εισέβαλε με όπλο σε εκλογικό κέντρο λίγο μετά το άνοιγμα της κάλπης και άρχισε να φωνάζει, με τους αστυνομικούς που έσπευσαν στο σημείο να διαπιστώνουν ότι επρόκειτο για ψεύτικο πιστόλι.

Τον Οκτώβριο του 2009 ένας ψηφοφόρος, αφότου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, επέστρεψε, απαιτώντας να του επιστραφεί η ψήφος. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος αρνήθηκε, με αποτέλεσμα να κλωτσήσει την κάλπη και να ακολουθήσει η σύλληψή του.

Στο Κιλκίς, εκλογικός αντιπρόσωπος κόμματος κλείδωσε μέσα στην αίθουσα τη δικαστική αντιπρόσωπο και τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής, επειδή διαφώνησε επί της διαδικασίας. Μέλος της εφορευτικής επιτροπής που γνώριζε ότι υπήρχαν και εφεδρικά κλειδιά έδωσε τη λύση, με τον «δράστη» να συλλαμβάνεται.

Σε σχολείο της Αρκαδίας, το οποίο δεν λειτουργεί, είχε μία ταμπέλα που ανέγραφε «ζήτω ο βασιλεύς» με αποτέλεσμα να επικρατήσει ένταση.

Στο πολυκλαδικό γυμνάσιο Καλαμάτας όταν οι ψηφοφόροι ήταν έτοιμοι να ρίξουν τον φάκελο στην κάλπη «πήγαν» τρία χρόνια πίσω και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, αφού η κάλπη είχε ταμπέλα «Δημοτικές και Κοινοτικές εκλογές 2006». 

Στο Πανόραμα της Θεσσαλονίκης οι πολίτες ψήφιζαν υπό τους ήχους κλασικής μουσικής, Μπετόβεν και Τσαϊκόφσκι μεταξύ άλλων.

Το 2007 στους Αρκειούς, ένα μικρό νησί δίπλα στους Λειψούς, ο δικαστικός αντιπρόσωπος καθυστέρησε να φτάσει στο εκλογικό κέντρο αφού το ταχύπλοο με το οποίο θα έφευγε από την Πάτμο παρουσιάσε βλάβη με αποτέλεσμα να χρειαστεί η συνδρομή καϊκιού.

Το 2004, μία ψηφοφόρος που εμφανίστηκε σε εκλογικό τμήμα στη Θεσσαλονίκη για να ψηφίσει, δήλωσε στον δικαστικό αντιπρόσωπο πως ήδη είχε ασκήσει το δικαίωμά της σε άλλο εκλογικό τμήμα. Η ίδια δήλωσε πως είχε εντοπίσει ότι είναι διπλοεγγεγραμμένη από το Διαδίκτυο και με τον τρόπο αυτό ήθελε να δείξει τα κενά του συστήματος ψηφοφορίας. Τελικά, σχηματίστηκε δικογραφεία εις βάρος της.

Στην Κέρκυρα, σε εκλογικό τμήμα του Δήμου Κορυσίων, παρατηρήθηκε το φαινόμενο της «αλυσίδας» αφού βρέθηκε σε παραβάν ένας φάκελος υπογεγραμμένος από την εφορευτική επιτροπή.

Αναμένοντας, λοιπόν τα νέα απρόοπτα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου