Μαραθώνιος Ναυπλίου

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Ετήσια Τακτική Συνέλευση του σωματείου ‘‘Εξωραϊστικός Σύλλογος Γλυκειάς Ναυπλίου’’.


 Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18-1-2015 στο Ναύπλιο η Ετήσια Τακτική Συνέλευση των μελών του σωματείου μας ‘‘Εξωραϊστικός Σύλλογος Γλυκειάς Ναυπλίου’’ με μεγάλη συμμετοχή και εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Αρχικά στη Γενική Συνέλευση των μελών παρουσιάστηκε ο Διοικητικός Απολογισμός του Δ.Σ. για το έτος 2014, που είχε ως εξής :

1. Για τις ενέργειες, παρεμβάσεις και προτάσεις του Δ.Σ. του συλλόγου μας προς το Δήμο, τον κο Δήμαρχο και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου (ΤΥΔΝ) σχετικά με την εκπονούμενη από το Δήμο μελέτη του Γ.Π.Σ. Ναυπλίου.

2. Για την πρόταση που καταθέσαμε στον κο Δήμαρχο και την ΤΥΔΝ για την ανάδειξη του παραλιακού χερσαίου τμήματος δυτικά της οδού Ναυπλίου - Νέας Κίου από Γλυκειά μέχρι Ραμαντάνι, ως χώρου πρασίνου, γηπέδων αθλοπαιδιών, χώρων περιπάτου, αναψυχής, ποδηλατόδρομου κ.λ.π., καθώς και τη δημιουργία μιας νέας παραλίας στην ίδια περιοχή που θα ‘δινε στην πόλη αναπτυξιακή προοπτική και ταυτόχρονα θ’ άλλαζε την εικόνα και τη λειτουργία της πόλης προς νέα ποιοτικά σύγχρονα δεδομένα.

3. Για τις παρεμβάσεις του Δ.Σ. που έγιναν σε Υπουργεία, Περιφέρεια και Υπηρεσίες για την επίλυση θεμάτων που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα και αφορούσαν κυρίως επιμέρους θέματα του Γ.Π.Σ., όπως η οριοθέτηση των ρεμάτων, η μελέτη στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης - αξιολόγησης και ο καθορισμός των ζωνών προστασίας του αρχαιολογικού χώρου.

4. Για την ουσιαστική συνεργασία-υποστήριξη των Υπουργών-Βουλευτών του νομού μας Γιάννη Μανιάτη και Γιάννη Ανδριανού στην επίλυση θεμάτων που εκκρεμούσαν σε Υπηρεσίες και Υπουργεία αφορούντων το Γ.Π.Σ. και την Πολεοδομική Μελέτη της Γλυκειάς, καθώς και στην καθοριστική συμβολή τους στην ψήφιση του νόμου 4315/2014 που αφορά τις εισφορές σε γη και χρήμα των εντασσομένων περιοχών στο σχέδιο πόλης. Γι΄αυτό ο σύλλογός μας με ανακοινώσεις του, τους ευχαρίστησε δημόσια μέσω των τοπικών ΜΜΕ.

5. Για την αρμονική συνεργασία με το Δ.Σ. του Εξωραϊστικού Συλλόγου Προφήτη Ηλία και στις από κοινού ενέργειες και παρεμβάσεις μας για την ολοκλήρωση του Γ.Π.Σ. Ναυπλίου.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε ο Οικονομικός Απολογισμός του έτους 2014 με τα εξής στοιχεία : Υπόλοιπο από προηγούμενη χρήση έτους 2013: 150 ευρώ, έσοδα 2014 : μηδέν, έξοδα 2014 : μηδέν. Υπόλοιπο για τη χρήση έτους 2015: 150 ευρώ. Όλα τα έξοδα μετακινήσεων κ.λ.π. καλύφθηκαν εξ ιδίων από τα μέλη του Δ.Σ. και δεν υπάρχει καμιά χρέωση στο ταμείο του συλλόγου μας. Επίσης ο νομικός σύμβουλος κος Δημ. Ροϊνιώτης προσέφερε και προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του προς το σύλλογο από το 2008 μέχρι σήμερα.

Τόσο ο διοικητικός όσο και ο οικονομικός απολογισμός του έτους 2014 εγκρίθηκαν ομόφωνα από τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης.

Ακολούθησε λεπτομερής ενημέρωση των μελών της Γ.Σ. για τα εξής θέματα :

Α. Νόμος 4315 ( ΦΕΚ αρ. φύλλου 269 τ. Α΄ 24-12-2014) ‘‘ πράξεις εισφοράς σε γη και χρήμα - Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις’’.

 Αναλύθηκαν τα άρθρα 1ο και 2ο του νέου νόμου, που αντικατέστησε αντίστοιχες διατάξεις του νόμου 1337/1983. Επισημάνθηκαν οι ευνοϊκότερες ρυθμίσεις στην εισφορά σε χρήμα με περισσότερες δόσεις και οι αντικειμενικότερες- δικαιότερες ως προς την εισφορά σε γη.

Β. Πολεοδομική Μελέτη Γλυκειάς

Η Πολεοδομική Μελέτη δεν έχει εγκριθεί γιατί υπάρχουν ελλείψεις τις οποίες κι έχει επισημάνει το ΥΠΕΧΩΔΕ με το έγγραφό του αρ. πρωτ. 5107/1703/11-9-2001 με το οποίο ζητούνται να γίνουν : (α) οι οριοθετήσεις των ρεμάτων, (β) ο καθορισμός της γραμμής αιγιαλού και παραλίας και (γ) να καθοριστούν οι αποστάσεις των οικοδομικών γραμμών από τον άξονα της εθνικής οδού Άργους-Ναυπλίου.

Από τα θέματα αυτά άλλα έχουν τακτοποιηθεί, όπως ο καθορισμός του αιγιαλού με ΦΕΚ και άλλα θα ολοκληρωθούν προσεχώς γιατί έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες από το Δήμο και την ΤΥΔΝ.

Η υπάρχουσα μελέτη θα πρέπει να επικαιροποιηθεί, αφ’ ενός γιατί σε προβλεπόμενους κοινόχρηστους χώρους έχουν οικοδομηθεί κτίρια και πρέπει να γίνει χωροθέτησή τους σε άλλη θέση της πολεοδομικής ενότητας και αφ’ ετέρου γιατί πρέπει να συμπεριληφθεί το εδαφικό τμήμα πέριξ της ΑΓΡΕΞ.

Πρέπει πρώτα να εγκριθεί το Γ.Π.Σ. και μετά να γίνουν οι ενέργειες για την ολοκλήρωση της Πολεοδομικής Μελέτης και της Πράξης Εφαρμογής.

Γ. Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Ναυπλίου ( Γ.Π.Σ.) 

Ο Δήμος το 2013 σταμάτησε τη συνεργασία με τον τότε μελετητή και ανέλαβε η ΤΥΔΝ με επιστημονικούς συμβούλους την ολοκλήρωση της μελέτης (κος Βασενχόφεν- κα Γιαουτζή-κος Γραμματικόγιαννης όλοι καθηγητές του Ε.Μ.Π. ).

Η παρουσίαση του Β1 σταδίου του ΓΠΣ έγινε την 1-10-2014 και προηγήθηκε πολύμηνη διαβούλευση, όπου καταθέσαμε τις προτάσεις μας και έγιναν παρεμβάσεις για την αποδοχή των προτάσεών μας, που άλλες αφορούσαν εφαρμογή προγενέστερων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και εντολών της ΤΥΔΝ ή και δικές μας προτάσεις συμβατές με τις ισχύουσες διατάξεις.

Άλλες απαιτούμενες επί μέρους μελέτες ή αδειοδοτήσεις όπως ενημερωθήκαμε από τον επιβλέποντα μηχανικό της ΤΥΔΝ, έχουν εξασφαλιστεί ( γεωλογική ) ή αναμένεται η έγκρισή τους, αφού έχουν σταλεί οι σχετικοί φάκελοι πλήρεις ( ΜΣΠΕΑ και Ραμαντάνι ).

Κατόπιν τούτων η μελέτη θα έρθει σύντομα στο Δημοτικό Συμβούλιο για να σταλεί στις Υπηρεσίες-Υπουργεία για τις παρατηρήσεις τους και θα ακολουθήσει η όποια βελτίωση της μελέτης, η έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο και η υποβολή του στην Περιφέρεια για έγκριση και δημοσίευση σε ΦΕΚ.

Τέλος γνωστοποιήθηκε στα μέλη μας ότι υπάρχει πρόταση στο ΓΠΣ για σ.δ. μέσο 0,6 και για αρτιότητα 800 τ.μ. στην πολεοδομική ενότητα της Γλυκειάς , αντί του σ.δ. 0,6 και 1000 τ.μ. που προβλέπονταν.

Η Γενική Συνέλευση των μελών ολοκληρώθηκε με απόφασή της, που περιελάμβανε τη δράση του Δ.Σ. πέραν των όσων γενικά αναφέρονται στο Καταστατικό του Συλλόγου μας για την επίτευξη των σκοπών του. Συγκεκριμένα ομόφωνα αποφασίστηκε, το Δ.Σ. να προβεί σε κάθε αναγκαία ενέργεια -παρέμβαση προς τον κο Δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο, τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και την ΤΥΔΝ ( αρμόδιο αντιδήμαρχο, προϊσταμένη, επιβλέποντα μηχανικό και συμβούλους διαβούλευσης του ΓΠΣ), άλλους μελετητές ή Υπηρεσίες ή όπου αλλού κριθεί απαραίτητο προκειμένου να ολοκληρωθεί το ΓΠΣ και στη συνέχεια η Πολεοδομική Μελέτη - Πράξη Εφαρμογής.

Δεν πρέπει να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος. Ήδη πέρασαν 14 χρόνια για τη μελέτη του ΓΠΣ και 22 χρόνια για την Πολεοδομική Μελέτη (από το 1993 που η περιοχή χαρακτηρίστηκε με το ΦΕΚ τ. Δ΄ αρ. 403 /27-4-1993 περιοχή υπό ένταξη στο σχέδιο πόλης). Επιβάλλεται η άμεση ολοκλήρωσή τους για το καλό του Δήμου και των δημοτών. Άλλωστε το Κράτος και ο Δήμος δεν επιβαρύνονται οικονομικά στο ελάχιστο, αφού βάσει του νόμου οι ιδιοκτήτες εισφέρουν αφ’ ενός σε γη για να γίνουν οι απαραίτητοι χώροι : πρασίνου, στάθμευσης, σχολεία, αθλητικοί χώροι, πολιτιστικά κέντρα κλπ , εφ’ ετέρου συνεισφέρουν σε χρήμα για όλα τα έργα-μελέτες-υποδομές που απαιτούνται. Επιπλέον από την εισφορά σε γη στο Δήμο μένει αρκετός αριθμός οικοπέδων για αξιοποίηση προς όφελός του και για να ασκήσει οποιαδήποτε κοινωνική πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου