Μαραθώνιος Ναυπλίου

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Οι πετρόκτιστοι ξυλόφουρνοι του Αραχναίου.


 Στο Αραχναίο όπως και σε πολλά χωριά της Αργολίδας σε κάθε αυλή υπάρχουν πετρόκτιστοι φούρνοι που η μυρωδιά του αχνιστού και αφράτου ψωμιού και η μοσχοβολιά του, απλώνεται σε όλη τη γειτονιά.
Οι νοικοκυρές βάζουν όλη τους την τέχνη για το καλύτερο αποτέλεσμα, ιεροτελεστία ολόκληρη, για να φτιάξουν ευωδιαστό ψωμί και όλο το χωριό γεμίζει αρώματα!! Τα καρβέλια και οι πίτες είναι μοσχοβολιές αξέχαστες που θα μας κυνηγούν μια ζωή!!!

Ο πετρόχτιστος παραδοσιακός φούρνος εκτός από την παρασκευή ψωμιού χρησιμοποιείται και για το ψήσιμο της τοπικής "σπεσιαλιτέ", την φημισμένη και γνωστή σε όλους μας γκιόσα για την οποία μπορεί το χωριό μας άξια να παινεύεται. 
Η γκιόσα ψήνεται ολόκληρη για ώρες σε σφραγισμένους ξυλόφουρνους υπό την φωτιά του πουρναριού, μέθοδος η οποία αποτελεί και το μυστικό της επιτυχίας το οποίο δείχνουν να γνωρίζουν καλά οι Χελιώτες συντηρώντας επί αιώνες τη τέχνη του ψησίματος.

Απ' όλα τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η χρήση του παραδοσιακού φούρνου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας και του τρόπου ζωής των ανθρώπων της υπαίθρου ακόμα και στις μέρες μας.

Κάποια πράγματα μένουν αναλλοίωτα στον χρόνο και δύσκολα "παραχωρούν" τη θέση τους στα επιτεύγματα της σύγχρονης εποχής...
ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΑΡΑΧΝΑΙΩΤΩΝ "ΤΟ ΑΡΑΧΝΑΙΟ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου