Μαραθώνιος Ναυπλίου

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Κύκλο κάνουν οι τιμές στις εγχώριες αγκινάρες.

 Αντοχές δείχνουν οι τιµές παραγωγού της αγκινάρας, που ξεκίνησαν στα Ίρια Αργολίδας στις 15 Νοεµβρίου στα επίπεδα των 1,30-1,40 ευρώ το ζεύγος, ενώ τώρα κυµαίνονται από 1,20-1,30 ευρώ το ζεύγος, όπως αναφέρουν παραγωγοί από την περιοχή.
«Αυτή τη στιγµή είναι ακόµα λίγες ποσότητες που διατίθενται στην αγορά. Κανονικά η αγκινάρα ξεκινά από τα τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεµβρίου και συγκοµίζεται µέχρι και το Μάιο περίπου», αναφέρει ο παραγωγός Βαγγέλης Λυκουρέντζος από τα Ίρια Αργολίδας, όπου συγκεντρώνεται το 90% της εγχώριας παραγωγής για το προϊόν.

«Τα πράγµατα στην αγκινάρα λειτουργούν σαν κύκλος. ∆ηλαδή, ξεκινά µε λίγες ποσότητες και υψηλές τιµές, σταδιακά αυξάνεται η προσφορά και πιέζονται οι τιµές. Ένας παράγοντας που µπορεί να διαταράξει τον κύκλο της αγκινάρας είναι ο καιρός, δηλαδή αν σηµειωθεί παγετός γύρω στο Μάρτιο-Απρίλιο οπότε και να µειωθεί σηµαντικά η προσφορά και κατ’ επέκταση να αυξηθούν οι τιµές», τονίζει ο κ. Λυκουρέντζος. Σηµειώνεται, ότι τα τελευταία χρόνια έχουν µπει λίγα στρέµµατα και µε νέα υβρίδια (ιταλικά, ισπανικά, αµερικάνικα), τα οποία συνήθως είναι φθηνότερα, όµως δεν συγκρίνονται ποιοτικά µε την αργίτικη αγκινάρα. 

Εκτός Ελλάδας, στην Ιταλία οι αγκινάρες κατά µέσο όρο αγγίζουν γύρω τα 40 λεπτά το κιλό, ενώ στην Ισπανία κυµαίνονται µεταξύ 36-46 λεπτά το κιλό και κατευθύνονται αποκλειστικά στη µεταποιητική βιοµηχανία.

Τέλος, όσον αφορά τη βιολογική αγκινάρα (συγκοµίζεται την άνοιξη) η παραγωγός Σοφία Καραµάνου τονίζει πως «δυστυχώς δεν υπάρχει ζήτηση» και προσθέτει ότι «οι καταναλωτές προτιµούν τη συµβατική ή την κατεψυγµένη µε αποτέλεσµα να µειώνονται τα στρέµµατα για τη βιολογική».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου