Μαραθώνιος Ναυπλίου

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

ΑΤΜ για... άρμεγμα!

 Στην Αθήνα βρίσκεται ξανά εδώ και περίπου έναν μήνα ΑΤΜ γάλακτος, ενώ βέβαια η εγκατάσταση αντίστοιχων μηχανημάτων από συνεταιρισμούς παραγωγών είχε προηγηθεί σε πόλεις όπως η Λάρισα και η Θεσσαλονίκη.
Περάσαμε ένα απόγευμα στο ΑΤΜ στη συμβολή των οδών Πατησίων και Τροίας, ακούγοντας τις απόψεις όσων το χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά ή το χρησιμοποιούν πιο τακτικά.

«Φρέσκο γάλα» αναγράφεται στη φωτεινή επιγραφή, με παραγωγό τον συνεταιρισμό αγελαδοτρόφων της ανατολικής Πελοποννήσου, ενώ οι καταναλωτές προμηθεύονται πρώτα το πλαστικό (μίας χρήσης και κόστους 0,2 ευρώ) ή γυάλινο (πολλών χρήσεων και κόστους 0,5 ευρώ) μπουκαλάκι από δύο αυτόματους πωλητές.

Στη συνέχεια, πηγαίνουν στους αυτόματους πωλητές γάλακτος που βρίσκονται ακριβώς δίπλα, τοποθετούν το μπουκάλι τους, καταβάλλουν ένα ευρώ, πατάνε το κουμπί και απλώς περιμένουν μέχρι να γεμίσει το μπουκάλι, σε μία αρκετά απλή, για όποιον τη δει στην πράξη, διαδικασία.

Οπως μας είπαν τα άτομα όλων των ηλικιών που συναντήσαμε, άλλοι το έμαθαν από το διαδίκτυο, άλλοι από γνωστούς και γείτονες και άλλοι ήταν περαστικοί και απλώς περίεργοι.

Ακόμη, είδαμε αρκετούς μετανάστες που το θεωρούν μία καλή λύση για να πάρουν γάλα στα παιδιά τους.

«Η τιμή και το ότι ενισχύονται τοπικοί παραγωγοί είναι σίγουρα στα θετικά. Θέλω απλώς να επιβεβαιώσω ότι η ποιότητα είναι καλή και η συντήρηση γίνεται όπως πρέπει», μας λέει ο κ. Γιάννης, ιδιωτικός υπάλληλος, ο οποίος μάλιστα δοκιμάζει μπροστά μας το γάλα που μόλις προμηθεύτηκε, δηλώνοντας ευχαριστημένος από τη δοκιμή.

Η κ. Μαρία έρχεται λίγο αργότερα με τα δύο παιδιά της: «Εχουμε ξαναπάρει. Θεωρώ ότι η σχέση τιμής και ποιότητας είναι καλή και στα παιδιά αρέσει περισσότερο από εκείνο που αγοράζουμε στο σουπερμάρκετ», μας λέει. «Μένω κοντά, όποτε μπορώ θα παίρνω» ακούμε από τον Δημήτρη, κάτοικο της περιοχής.

Σε όσους έρχονται διακρίνουμε διαφορετικό βαθμό εξοικείωσης με το ΑΤΜ, από τους γνώστες που το λειτουργούν γρήγορα χωρίς καμία βοήθεια, μέχρι τους πιο διστακτικούς που θέλουν τη βοήθεια της υπαλλήλου.

Αυτή τη στιγμή ο αυτόματος πωλητής λειτουργεί από τις 6 το πρωί έως τις 12 το βράδυ, χωρίς να αποκλείεται μελλοντικά η επέκταση του ωραρίου σε 24ωρο.


Ακούμε καλά λόγια για την ποιότητα και την τιμή, αλλά χρειάζεται χρόνος για να μαθευτεί περισσότερο», μας λέει ο Γιάννης Ντούρας, εργαζόμενος στον συνεταιρισμό αγελαδοτρόφων της ανατολικής Πελοποννήσου.

«Υπάρχουν σκέψεις για νέο σημείο στην Αθήνα;» τον ρωτάμε: «Είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να μιλάμε για νέο σημείο στην Αθήνα, χρειάζεται να προχωρήσουμε σιγά σιγά και με πολύ προσεκτικές κινήσεις. Αλλωστε, η ελληνική παραγωγή δεν είναι τόσο μεγάλη για να καλύψει τη ζήτηση που θα προκύψει από την τοποθέτηση πολλών αυτόματων μηχανημάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου