Μαραθώνιος Ναυπλίου

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Επιχείρηση διάσωσης βαριά τραυματισμένης χελώνας careta careta στο Ναύπλιο (βίντεο).

Μια ακόμη θαλάσσια χελώνα careta careta  βρέθηκε βαριά αυτή τη φορά τραυματισμένη αλλά ζωντανή, στην παραλία Καραθώνας στο Ναύπλιο.
 Η άτυχη χελώνα έφερε πολλαπλά χτυπήματα στο κεφάλι και το καβούκι από βαρύ και αυχμηρό αντικείμενο. Το τελευταίο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή έχουν βρεθεί πάρα πολλές νεκρές χελώνες.
 Ενημερώθηκε η Λιμενική υπηρεσία Ναυπλίου όπου περισυνέλεξε την χελώνα και την έστειλαν για περίθαλψη στο σύλλογο προστασίας θαλάσσιας χελώνας ο Αρχέλων.
 H θαλάσσια χελώνα  (caretta caretta) είναι το μόνο είδος θαλάσσιας χελώνας που αναπαράγεται στην Ελλάδα, όπου βρίσκονται οι πιο σημαντικοί βιότοποι της στη Μεσόγειο. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η υποβάθμιση και η καταστροφή του βιότοπου εξαιτίας ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, έχουν οδηγήσει σε δραστική μείωση των πληθυσμών της.
 «Πεντακόσιες νεκρές καρέτα καρέτα κάθε χρόνο»

Στη διάρκεια κάθε έτους, σε διάφορες ακτές της Ελλάδας, ξεβράζονται περί τις 500 νεκρές καρέτα καρέτα, αριθμός αρκετά υψηλός, για ένα απειλούμενο είδος, με πληθυσμό περίπου 20.000 σε όλη τη Μεσόγειο, είναι δύσκολο, όμως, να συμπεράνει κανείς ποια ρεύματα τις έβγαλαν εκεί που ξεβράστηκαν.
Οι χελώνες καρέτα καρέτα μεταναστεύουν πολύ. Στην Ελλάδα έρχονται για να γεννήσουν. Τον χειμώνα θέλουν να βρουν πιο ζεστά νερά και οι περισσότερες κινούνται προς Αφρική, στην Τυνησία ή βόρεια, προς Αδριατική, στην Ιταλία και όσες μένουν στην Ελλάδα αναζητούν κλειστούς Κόλπους, σε μέρη που έχει τοπικά πιο ζεστό νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου