Μαραθώνιος Ναυπλίου

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Εθελοντών Φροντιστών Μακροχρόνια Ασθενών από τον Σύλλογο «Αλληλεγγύη»: «Είμαι πλάι σου ..αρκεί να το ζητήσεις».

 Με το σύνθημα «Είμαι πλάι σου ..αρκεί να το ζητήσεις», τo Σεπτέμβριο του 2012, ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης εθελοντών και φροντιστών των ασθενών. Μέσα από έναν κύκλο 10 εκπαιδευτικών συναντήσεων όπου θα επαναλαμβάνεται 2 φορές το χρόνο, στοχεύουμε στη στήριξη των ασθενών αλλά και την κινητοποίηση των φορέων και της κοινωνίας, προσφέροντας τις γνώσεις των εθελοντών αλλά και εξειδικευμένων επιστημόνων τόσο σε καρκινοπαθείς ή άλλους ασθενείς όσο και στους φροντιστές τους.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται να φροντίσουν ή ήδη φροντίζουν μακροχρόνια ασθενείς (όχι μόνο καρκινοπαθείς). Εθελοντές μπορούν να γίνουν:

· Ασθενείς που έχουν περάσει τη νόσο πριν από πολλά χρόνια και είναι καλά προσαρμοσμένοι στη ζωή.

· Φίλοι του συλλόγου με διάθεση να αφιερώσουν μέρος του ελεύθερου χρόνου τους στην υποστήριξη ασθενών

· Φροντιστές που ήδη έχουν κάποιο συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο που στηρίζουν. .

Ενδεικτικά θέματα που αναπτύσουμε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι η διαδρομή της ασθένειας, τα στερεότυπα, οι ανάγκες των ασθενών, η ψυχολογική στήριξη τους αλλά και οι τρόποι φροντίδας και παροχής πρώτων βοηθειών. Πιο συγκεκριμένα, η υποστήριξη των ασθενών αφορά σε ψυχολογικά και πρακτικά ζητήματα.

Σε ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ασθενής σε κρίσιμες φάσεις της ασθένειας (διάγνωση, θεραπεία, επανέλεγχος) οι εθελοντές τους βοηθούν να εκφράσουν την αγωνία και τους φόβους τους, χωρίς να τους δίνουν συμβουλές. Να ενθαρρύνουν τον ασθενή να απευθύνεται σε ειδικούς για θέματα που δεν εμπίπτουν στον εθελοντικό τους ρόλο.

Σε πρακτικά ζητήματα οι εθελοντές με εμπειρία στη νόσο τους δίνουν πληροφορίες που αφορούν στην αντιμετώπιση πρακτικών δυσκολιών. Επίσης μπορούν να τους συνοδέψουν σε επισκέψεις στο γιατρό, να πάνε να τους γράψουν φάρμακα ή να τους κάνουν παρέα.

Όλοι οι εθελοντές τηρούν τους κανόνες εθελοντισμού, εχεμύθειας και απορρήτου.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος οι εθελοντές λαμβάνουν μέρος σε μια ομάδα στήριξης του έργου τους, ενώ παράλληλα συμμετέχουν σε ειδικές δράσεις που θα οργανώνουμε.

Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί 2 εκπαιδευτικοί κύκλοι και έχουν αποφοιτήσει περισσότερα από 40 άτομα. 

Το πρόγραμμα συντονίζει η ψυχολόγος Ελισάβετ Γεωργίου και εθελοντικά υποστήριξαν οι κυρίες Δρούλια, Παπαθεοδώρου, Σταματοπούλου.

Στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε η δωρεάν παροχή ενημέρωσης, στήριξης και πρακτικής βοήθειας είναι κάποιες από τις δράσεις που επιβεβαιώνουν το όνομα και το όραμα του συλλόγου μας, «αλληλεγγύη».

Σύλλογος Καρκινοπαθών & Φίλων Αργολίδας

ΣΥ.ΚΑ.ΦΙ.ΑΡ 
« Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ »  

Διεύθυνση : Γούναρη 47 Άργος 
Τ. Κ. 21200 
Τηλέφωνο : 27510-68858
Fax. : 27510-69368
Email Sykafiar@otenet.gr

ΔΩΡΕΕΣ

Στεφανοπούλου-Μαυρομάτη Δήμητρα
Εις μνήμη της Τσιλιμπή Μαρίας 100,00 €
Κύριος Ανώνυμα 50,00 €
Κυρία Ανώνυμα 50,00 €
Κυρία Ανώνυμα 20,00 €
Οι εργαζόμενοι του Αιγινήτειου Νοσ. Αθηνών εις μνήμην
Του Παναγιώτη Ουλή. 660,00 €

Το Δ.Σ. των εργαζομένων του Αιγινήτειου Νοσ. Αθηνών 
Εις μνήμην του Παναγιώτη Ουλή. 100,00 €
Εις μνήμην της Σιμεωνίδου Αυγουστίνας οι συμμαθήτριες της
65,00 €

Το Δ.Σ. Ευχαριστεί θερμά και συλλυπείται
Τους συγγενείς των εκλιπόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου