Μαραθώνιος Ναυπλίου

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Β. Σωτηρόπουλος: Καλές οι προτάσεις για τον Ανάβαλο, οι αποφάσεις μετρούν - Εύχομαι να γίνουν δεκτές.

  Χαίρομαι ιδιαίτερα για την πρόταση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση περί χρηματοδότησης με 100 εκατομμύρια ευρώ για την ολοκλήρωση του έργου του Αναβάλου. 

Εύχομαι να γίνει αποδεκτή και να ολοκληρωθεί το υπόλοιπο τμήμα αυτού του βασικού αναπτυξιακού (αρδευτικού και περιβαλλοντικού) έργου της Αργολίδος και όχι μόνο.

Η σχετική ανακοίνωση του συμπολίτη μας Υπουργού κ. Μανιάτη για την υποβολή της πρότασης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ενδεδειγμένη για την ενημέρωση των πολιτών της Αργολίδος. Οι δηλώσεις του μας ικανοποιούν που ομολογεί ότι η υλοποίηση του έργου ξεκίνησε το 2010 αν και δεν αναφέρεται ότι το έργο δρομολογήθηκε και εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2007 – 2013 από το Μάϊο του 2009 με προϋπολογισμό 47,5 εκατομμύρια ευρώ και χωρισμένο σε πέντε τομείς για την καλύτερη και ιδιαίτερη υλοποίησή τους για να αρδευτούν 110 χιλιάδες περίπου επιπλέον στρέμματα. 
Δεν πρέπει όμως να λησμονούμε και όλους αυτούς, και είναι πολλοί, που προσπάθησαν για πολλά χρόνια και πέτυχαν να λειτουργήσει αυτό το έργο, έστω και με προβλήματα, και να αρδεύονται 150 χιλιάδες περίπου στρέμματα σήμερα, που διαφορετικά θα είχαν ερημώσει.

Το έργο έπρεπε να είχε προχωρήσει ακόμα περισσότερο εάν και ολοκληρώθηκαν βασικά του τμήματα. Το κεντρικό αντλιοστάσιο του Κιβερίου με τις τρεις νέες αντλίες έχει δυνατότητα σήμερα παροχής 30 – 35 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού την ώρα. Ήταν το μοναδικό καλοκαίρι που δεν δημιουργήθηκαν προβλήματα με τη λειτουργία των αντλιών και έλειψε η αγωνία των αγροτών.

Οι μελέτες για την Ερμιονίδα και Επίδαυρο ολοκληρώθηκαν και τα παλαιά δίκτυα αναβαθμίστηκαν. 

Ο μόνος τομέας που καθυστερεί είναι της επεκτάσεως της μεταφοράς του νερού προς τις περιοχές Κουτσοποδίου, Μυκηνών, Φιχτίων, Μοναστηρακίου, Μιδέας κ.λ.π. Γνωρίζουμε όλοι τις αιτίες αυτής της καθυστέρησης. Όταν υπάρχει ένα εργολαβικό συμφωνητικό από τον Ιούνιο του 2011, που έγινε και αυτό με καθυστέρηση, και προβλέπει την κατασκευή έργου για την άρδευση 60 χιλιάδων και πλέον στρεμμάτων με χρόνο περαίωσης 31-12-2013 και δεν τηρείται η προβλεπόμενη νομοθεσία περί δημοσίων έργων κάπου υπάρχουν ευθύνες.

Έχω προτείνει να αντικατασταθεί η επιβλέπουσα υπηρεσία της Π.Ε. Αργολίδος, η οποία έχει υιοθετήσει τις απόψεις της εργολαβικής κοινοπραξίας και συζητούν για νέες μελέτες και έργα μεγαλύτερα και τα οποία δεν γνωρίζουμε, εάν και είχα επίσημα ζητήσει από το Περιφερειακό Συμβούλιο τις σχετικές μελέτες τον Ιούνιο του 2014.



Έως ότου όμως εγκριθούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ας μας ενημερώσουν ακριβώς πως εξελίσσονται σήμερα τα έργα σε όλους τους τομείς με τα 47,5 εκατομμύρια ευρώ που έχουν δεσμευτεί από το 2009 και πόσα χρήματα έχουν απορροφηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου