Μαραθώνιος Ναυπλίου

Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Επικύρωσε ο Άρειος Πάγος τις ποινές για τον πνιγμό 8 εκδρομέων στον ποταμό Λούσιο το 2007.


 Οι δύο ιδιοκτήτες της εταιρείας «No Limits Outdoor Sports» κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και σωματικές βλάβες κατά συρροή και καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 10 ετών ο καθένας
Επικύρωσε ο Άρειος Πάγος την απόφαση του Εφετείου Ναυπλίου, με την οποία καταδικάστηκαν οι δύο ιδιοκτήτες της εταιρείας «No Limits Outdoor Sports» Κωνσταντίνος Χριστόπουλος και Λεονάρδος Μωραΐτης για τον πνιγμό οκτώ εκδρομέων-πεζοπόρων στον ποταμό Λούσιο τον Μάιο του 2007.

Από το Εφετείο Ναυπλίου οι δύο ιδιοκτήτες κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και σωματικές βλάβες κατά συρροή και καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 10 ετών ο καθένας.

«Όμως επειδή τα αδικήματα είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα, η ανώτατη εκτιτέα ποινή (βάσει του νόμου) είναι δέκα χρόνια για κάθε ένοχο. Επίσης, σύμφωνα με την εφετειακή απόφαση, οι ποινές και για τους δυο καταδικασθέντες είναι εξαγοράσιμες προς 10 ευρώ την ημέρα.

Ο Άρειος Πάγος με την υπ΄ αριθμ. 457/2015 απόφασή του επικύρωσε της ποινές, αφού προηγουμένως απέρριψε τις αιτήσεις αναίρεσης που είχαν υποβάλει οι δύο καταδικασθέντες. Οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι η καταδικαστική εφετειακή απόφαση έχει πλήρη και σαφή αιτιολογία όπως απαιτεί το Σύνταγμα και δεν εμπεριέχει αντιφάσεις.

Το χρονικό της τραγωδίας

Η εκδρομή, στην οποία συμμετείχαν 18 άτομα, ξεκίνησε το μεσημέρι της 26ης Μαΐου 2007 και περιελάμβανε πεζοπορία στην όχθη του ποταμού με παράλληλη αναρρίχηση.

Γύρω στις 5 μ.μ. και ενώ η ομάδα ήταν στην περιοχή μεταξύ των Μονών Προδρόμου και Φιλοσόφου, το ποτάμι υπερχείλισε λόγω της έντονης βροχόπτωσης που είχε προηγηθεί, με αποτέλεσμα να παρασύρει τους εκδρομείς.

Οκτώ εκδρομείς έχασαν τη ζωή τους και σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, ο θάνατος τους προήλθε από πνιγμό εντός ύδατος.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των επιζώντων, ακούστηκε μία βοή προτού παρασυρθούν από τα ορμητικά νερά, με αποτέλεσμα άλλοι να πέσουν πάνω στα βράχια και άλλοι να προσπάθησαν να κρατηθούν από τους διπλανούς τους.

Ένας από τους επιζώντες περπάτησε επί δύο τουλάχιστον ώρες για να φτάσει στο μοναστήρι του Προδρόμου για να ζητήσει βοήθεια. Οι μοναχοί ειδοποίησαν τις αρχές και γύρω στις 7,30 μ.μ. άρχισε η επιχείρηση διάσωσης, ενώ δύο ώρες μετά ανασύρθηκαν οι πρώτοι πνιγμένοι.

Σε σχετική τότε ανακοίνωσή της, η εκδρομική εταιρεία ανέφερε, ότι είχαν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας και είχαν πραγματοποιηθεί οι προβλεπόμενοι έλεγχοι, τόσο ως προς την στάθμη των υδάτων του ποταμού, όσο και ως προς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου