Μαραθώνιος Ναυπλίου

Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Το μπάσκετ ως μια αφορμή για να αλλάξει ο κόσμος.

  Για άλλη μια χρονιά το καλοκαιρινό αθλητικό τουρνουά που διοργανώνει ο Γιάννης Καρκαλάτος στο Κιβέρι σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Ο αριθμός των συμμετεχόντων ξεπέρασε κάθε προσδοκία: 270 παιδιά, ηλικίας 4-20 ετών, αγόρια και κορίτσια, από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πολωνία, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Οι αγώνες καθημερινοί, 7:00-10:30 μ.μ., επί 40 περίπου ημέρες. Φέτος το πρόγραμμα εμπλουτίστηκε με softball και τους λεγόμενους «Ολυμπιακούς Αγώνες», δοκιμασίες πνευματικού και παιγνιώδους χαρακτήρα. 
Στο τουρνουά αυτό το μπάσκετ είναι απλά η αφορμή. Ο Καρκαλάτος, με ένα μεγάλο πανό, έδειξε από την πρώτη ημέρα στα παιδιά, ότι το ζητούμενο του τουρνουά είναι να αλλάξει ο κόσμος, επειδή τα παιδιά θα αλλάξουν. Στόχος του Καρκαλάτου είναι να κάνει τα παιδιά μια παρέα, να τους προσφέρει δημιουργική απασχόληση και να τους διδάξει αξίες, όπως η προσπάθεια, η προσφορά, η συμπαράσταση, η φιλία. Τα παιδιά που συμμετέχουν στο τουρνουά περνούν καθημερινά στους χώρους του γηπέδου τον χρόνο τους, γνωρίζονται μεταξύ τους και χτίζουν χαρακτήρα, μακριά από τις σειρήνες της νεανικής ηλικίας. Κανείς, χωρίς ίχνος υπερβολής, δεν μπορεί να επιτύχει αυτό που πάνω από 10 χρόνια καταφέρνει ο Καρκαλάτος τα καλοκαίρια στο Κιβέρι: κάνει τα παιδιά καλύτερα, κάθε χρόνο, τα βοηθά να βγάλουν και να εξελίξουν τις θετικές πτυχές του εαυτού τους. Το πλέον σημαντικό είναι ότι οι όποιες γκρίνιες προέρχονται από κάποιους γονείς, που δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι αυτό που συμβαίνει δεν είναι ένα αμιγές αθλητικό γεγονός, αλλά κάτι παραπάνω. Γονείς που θέλουν, αλλά αποτυγχάνουν, να μεταφέρουν στα παιδιά ένα κλίμα άρρωστου ανταγωνισμού. Και αποτυγχάνουν γιατί τα παιδιά τους δεν ακολουθούν. Είναι όλα μαζί, μια μεγάλη παρέα, εδώ και πολλά χρόνια, που αποζητούν κάθε χρόνο πότε θα ξεκινήσει το τουρνουά. Γιατί στο χώρο αυτό τα παιδιά βρίσκουν την ζεστασιά και την ατμόσφαιρα που θα ήθελαν να τους προσφέρει η κοινωνία, αλλά που δυστυχώς δεν βρίσκουν σε άλλους κοινωνικούς χώρους. Στην τελική βραδιά είναι εκπληκτικό να βλέπει κανείς ότι όλα τα παιδιά νιώθουν νικητές και χαίρονται με την επιτυχία των όλων των υπόλοιπων συμπαικτών τους. 
Στην βραδιά των τελικών εντυπωσίασαν τα κορίτσια που αγωνίστηκαν στον τελικό της κατηγορίας τους. Το πάθος τους και ο δυναμισμός τους ήταν απίστευτος. Με τέτοια δύναμη που έδειξαν ότι έχουν δείχνουν πως μπορούν να καταφέρουν πολλά στα χρόνια που έρχονται. Αξιοσημείωτη λεπτομέρεια η για πρώτη φορά απουσία επισήμων, εντός και εκτός εισαγωγικών. Περισσότερο όμως αξιοσημείωτο είναι ότι οι παριστάμενοι, γονείς και παιδιά, δέχθηκαν με ικανοποίηση και ανακούφιση την απουσία των επισήμων, γεγονός που θα έπρεπε να προβληματίσει τους τελευταίους. 
Φέτος, ο Γιάννης Καρκαλάτος συνεργάστηκε με τον Ερυθρό Σταυρό, τμήμα Άργους, για την προστασία των παιδιών. Τα παιδιά του «Κιβέρι μπάσκετ», ως ελάχιστη ένδειξη ανταπόδοσης, συγκέντρωσαν 250 κιλά όσπρια και τα προσέφεραν στον Ερυθρό Σταυρό για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες οικογενειών που χειμάζονται από την κρίση. 
Το φετινό τουρνουά ήταν αφιερωμένο στην μνήμη της Δήμητρας Χασάπη, η οποία κάθε χρόνο αποτελούσε ένα από τα ενεργότερα μέλη του τουρνουά. Στον λογότυπο υπήρχαν τα αρχικά της και κάθε συμμετέχων την είχε δίπλα του κάθε φορά που φορούσε τη φανέλα του αγώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου