Μαραθώνιος Ναυπλίου

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Αργολίδα.

 Ακόμη πιο κοντά στη συμβασιοποίηση βρίσκεται το έργο διαχείρισης απορριμμάτων, προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ, για το οποίο έχει πλειοδοτήσει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Μέσα στο προσεχές διάστημα, έως το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, αναμένεται να σταλούν από τους εμπλεκόμενους φορείς (όπως η Περιφέρεια Πελοποννήσου) οι περαιτέρω διευκρινίσεις που έχει ζητήσει το Δ' Τμήμα Διακοπών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και αφορούν, μεταξύ άλλων, ζητήματα που άπτονται των Περιφειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ).
Ουσιαστικά, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το συγκεκριμένο έργο είναι από το "ωριμότερα” ΣΔΙΤ, καθώςι συνοδεύεται από δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με τις οποίες οι σχεδιαζόμενες μονάδες επεξεργασίας εξασφαλίζουν την μέγιστη προστασία περιβάλλοντος. Το σκεπτικό του ΣτΕ είναι ότι η επένδυση πληροί τις μέγιστες απαιτούμενες προδιαγραφές προστασίας, ενώ θα επιλύσει το οξύ πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Πελοπόννησος λόγω των σκουπιδιών.

Βέβαια, λόγω των εκλογών, που όλα δείχνουν ότι θα πραγματοποιηθούν στις 20 Σεπτεμβρίου, η συμβασιοποίηση θα αποτελέσει υπόθεση της νέας κυβέρνησης. Και με δεδομένo το σημαντικό αποτύπωμά του εκτός από το περιβάλλον, σε απασχόληση και οικονομία, το project θα αποτελέσει "crash test” για το πόσο φιλικά προσκείμενη σε πράσινες επενδύσεις θα είναι η επόμενη κυβέρνηση.

Το έργο, προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ, ίδια κεφάλαια του αναδόχου και τραπεζικό δανεισμό, θα δημιουργήσει 600 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο της κατασκευής και 200 θέσεις εργασίας κατά την 25ετή λειτουργία.

Τι περιλαμβάνει

Το έργο θα αποπερατωθεί σε περίπου δύο χρόνια, ενώ ύστερα από δέκα μήνες από την έναρξη υλοποίησής του η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα αναλάβει, σε πιλοτικό στάδιο, τη διαχείριση των πελοποννησιακών απορριμμάτων.

Η εταιρεία θα κατασκευάσει δύο σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ), σε Κόρινθο και Αργολίδα, τρεις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων, αλλά και τρεις χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), σε Μεσσηνία, Αρκαδία και Λακωνία.

Ουσιαστικά, οι ΧΥΤΥ αντικαθιστούν τους ρυπογόνους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), κάτι που αποτελεί επιταγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ στους ΣΜΑ θα μεταφορτώνονται και θα συμπιέζονται τα απορρίμματα που πρόκειται να μεταφερθούν στις μονάδες επεξεργασίας, γεγονός που επιτρέπει την ελαχιστοποίηση των οχλήσεων και τη μείωση του μεταφορικού κόστους. Μια μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων διαχειρίζεται το σύνολο των απορριμμάτων των νοικοκυριών, τα οργανικά υλικά που θα διαλέγονται στην πηγή (πρόκειται για τον καφέ κάδο, που έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του) και τα υπολείμματα από τα κέντρα διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών (μπλε κάδος).

Με άλλα λόγια, από τη στιγμή που θα τεθεί σε λειτουργία η μονάδα επεξεργασίας, τα σκουπίδια που θα εισέρχονται σε αυτήν θα "βγαίνουν" με τη μορφή ανακυκλώσιμων υλικών (π.χ., αλουμίνιο ή χαρτί), κομπόστ και πράσινης ενέργειας. Τα υπόλοιπα από την επεξεργασία θα οδηγούνται στους ΧΥΤΥ.

Οι εισροές της εταιρείας θα προέρχονται από τα τέλη εισόδου των απορριμμάτων, τις πωλήσεις ενέργειας και ανακυκλώσιμων υλικών, ενώ η ολοκληρωμένη επεξεργασία θα επιτρέψει τη μείωση του κόστους για τους πολίτες, καθώς εκλείπει ο κίνδυνος επιβολής προστίμων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στους ΟΤΑ και, κατ’ επέκταση, στους δημότες, λόγω της ανυπαρξίας συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου