Μαραθώνιος Ναυπλίου

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Βωβός κινηματογράφος με συνοδεία μουσικής στο 24ο Φεστιβάλ Ναυπλίου (βίντεο).

 Αποσπάσματα από τη θρυλική ταινία του ελληνικού βουβού κινηματογράφου«Αστέρω»(1929)  παρακολουθήσαν όσοι βρέθηκαν στην αίθουσα της πρώτης βουλής των Ελλήνων την Τετάρτη 24 Ιουνίου στα πλαίσια του 24ου Φεστιβάλ Ναυπλίου.
Πρόκειται για την πιο γνωστή βουβή ταινία του ελληνικού σινεμά και ένα από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου των αρχών του 20ου αιώνα, σε αποκατεστημένη κόπια από την Tαινιοθήκη της Ελλάδος.
Η προβολή της σπάνιας αυτής ταινίας έγινε με ζωντανή συνοδεία μουσικής από τον συνθέτη Φίλιππο Τσαλαχούρη. 

Σε σκηνοθεσία του θρυλικού κινηματογραφιστή της Μικρασιατικής Εκστρατείας και ενός πραγματικού πρωτοπόρου της 7ης τέχνης, Δημήτρη Γαζιάδη (1899-1959), σενάριο Πάυλου Νιρβάνα και Ορέστη Λάσκου, με τους Αλίκη Θεοδωρίδου, Αιμίλιο Βεάκη, Κώστα Μουσούρη στους κύριους ρόλους. Η προβολή έγινε με την υποστήριξη της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.
Λίγα λόγια για την ταινία

Η «Αστέρω», αυτό το «ποιμενικόν ειδύλλιον γυρισμένο στις κορυφές των ελληνικών βουνών», ήταν η πρώτη μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία του ελληνικού κινηματογράφου. Το αισθηματικό βουκολικό δράμα, γνώριμο είδος στο ελληνικό κοινό, γαλουχημένο με τα ειδύλλια του Περεσιάδη και του Κορομηλά, συνέβαλε στο να έχει τόση μεγάλη επιτυχία η ταινία.Τους ρόλους απέδωσαν οι «διαπρεπέστεροι Ελληνες καλλιτέχνες», όπως γράφει η αφίσα της εποχής, οι Αλίκη Θεοδωρίδου, Αιμίλιος Βεάκης, Κώστας Μουσούρης, Δημήτρης Τσακίρης.Το στόρι της «Αστέρως»... δανείστηκαν από τη μεγάλη αμερικανική επιτυχία «Ραμόνα». Σεναριογράφος ανέλαβε ο Παύλος Νιρβάνας, ενώ ο Ορέστης Λάσκος με τον Δημήτρη Γαζιάδη διασκεύασαν την ιστορία στα ελληνικά δεδομένα, μετατρέποντας τους Ινδιάνους ήρωες της αυθεντικής βερσιόν σε... φουστανελάδες.Η «Αστέρω» είναι ο πρόδρομος του είδους ταινιών «φουστανέλας» στην Ελλάδα. Ο σκηνοθέτης της, Δημήτρης Γαζιάδης, και ο αδελφός του, Κώστας, συνεργάζονταν με τη Fox και άλλες κινηματογραφικές εταιρείες στην παραγωγή επίκαιρων ντοκιμαντέρ και διαφημιστικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου